Hoppa till huvudinnehållet

#Sparpodden 34 – En superinvestering och en vansinnig skatt

En superinvestering och en vansinnig skatt

Marknaden för gratisfonder exploderar med flera nya avgiftsfria fonder. Jan berättar om Nordnet Banks senaste initiativ med lanseringen av nordiska indexfonder. Vi pratas även industristruktur i Norden för att ge en bild av vilken potential som finns i att bredda sitt sparande utanför Sveriges gränser. I avsnittet hör du också boktips, tankar om finansiella transaktionsskatter och genvägarna till de lönsamma introduktionerna och mycket mer!

Veckans avsnitt av #sparpodden kan du lyssna på via denna länk.

Agenda

00:00 – 09:28 Intro, lansering av Superfonderna & billiga rotfrukter
09:28 – 24:30 Den nordiska industristrukturen
24:30 – 29:01 Svenskarna har en övertro på aktiernas avkastning
29:01 – 30:06 Vad är Betsson inlösenaktie?
30:06 – 31:42 Boktips för en sparare som inte är påläst
31:42 – 40:05 Vad ska man tänka på vid en nyintroduktion?
40:05 – 40:36 Vad är en fond?
40:36 – 49:18 Vad är era tankar om tobinskatten?
49:18 – 53:16 Lifeplan – vågar jag låta ett bolag på nätet ta hand om min pension?
53:16 – 59:30 Ska jag sälja bostaden genom mäklare eller göra det själv?

Du gör #sparpodden

Eftersom #sparpodden baseras på lyssnarnas frågor och önskemål så ber vi dig att fundera vilka frågor som du söker svar på? Skriv här i kommentarsfältet eller skicka frågor och kommentarer under hashtag #sparpodden på Twitter.

Poddhälsningar
Günther Mårder – som du kan följa på Twitter här.

Tidigare avsnitt

Avsnitt 01: Räntor och duvor 
Avsnitt 02: Risk på livet AB 
Avsnitt 03: Ett ovälkommet erbjudande 
Avsnitt 04: Bankernas fällor 
Avsnitt 05: Vinnande investeringar 
Avsnitt 06: Analytikermassage 
Avsnitt 07: När ska man sälja? 
Avsnitt 08: I lyssnarnas tjänst 
Avsnitt 09: En aktiv soffliggare 
Avsnitt 10: Live på Hamburger Börs 
Avsnitt 11: Tekniskt översålda bananer 
Avsnitt 12: Genvägen till finansjobben 
Avsnitt 13: Jul med Jan och Günther 
Avsnitt 14: 2014, Belåningens år? 
Avsnitt 15: Fundamentalt frosseri
Avsnitt 16: Sälja på All Time High? 
Avsnitt 17: Bli framtidsrik 
Avsnitt 18: Bubblor, kick back och miljonärer 
Avsnitt 19: Festen är över
Avsnitt 20: Flörta ekonomiskt
Avsnitt 21: Vinnartrender och emissioner
Günther möter: B. Stewart och J. Rogers
Avsnitt 22: Förslösande arvingar och krigskris
Avsnitt 23: Dominera chefen i löneförhandlingen
Avsnitt 24: Vårtecken och stämmoterrorister
Avsnitt 25: Dämpad Orange Ångest
Günther möter: Günther möter J. Thorén och P. Krugman
Avsnitt 26: King, Börsnoteringar och Jans Tweetbattle
Avsnitt 27: Kafferally och uppköp
Avsnitt 28: Kupp, VDar & Näthat
Avsnitt 29: Live på Rival (webbsäning via Expressen-TV)
Avsnitt 30: Räntan och Q1-rapporternas påverkan
Avsnitt 31: Säsongseffekter, valberedningar & robotar
Avsnitt 32: Fördärvande förvärv och analytikertips
Avsnitt 33: 16 lyssnarfrågor får svar – från studentlitteratur till räntor

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
30 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2014-10-01 02:59

Ke6re AnnaSkf8nt program og hvor helgrit med frf8pakkerne! Jeg er dyrker mange forskellige chilier og har netop se5et mine kan ne6sten ikke vente, til de begynder at spire! Kh Birgitte

Anonym
Anonym
2014-06-07 17:40

Hej! I ert senaste avsnitt behandlade ni Norge lite. Ett område som intresserar mig väldigt mycket. Har tidigare arbetat i Norge och sparat ihop en större summa där (500000 kr). Numera bor jag i Sverige. Pengarna ligger kvar i Norge på ett fasträntekonto. När jag bodde där för ca 1 år sedan låg deras kurs runt 1.2 mot den svenska kronan. I dagsläget är det runt 1.1. Pengarna är avsatta till framtida bostad och är inte i behov av dem nu. Men tror ni kursen kommer stiga igen mot fornstora dagar? Eller borde jag ta hem dem till Sverige och… Läs mer »

Anonym
Anonym
2014-06-07 17:21

Hej! I ett tidigare avsnitt pratade ni om skulder i bostadsrättsföreningar. Om man funderar på att köpa en nybyggd lägenhet finns inte föreningen idag, vad är det man bör tänka på och ta reda på innan man bestämmer sig? Vilka fördelar och nackdelar finns det med nybyggt rent ekonomiskt (både privat och förening)? Günter sade under samma inslag att föreningar med nybyggda hus kan ha mycket stora skulder. Hur funkar detta, varje bostadsrättsinnehavare har ju köpt sin andel? Vad består skulderna i? Detta måste ju leda till en större risk? Är mycket novis angående detta, blir klar med studierna om… Läs mer »

Anonym
Anonym
2014-06-04 12:24

Hej! Finns det data på eller eventuella handlade instrument liknande en passivt förvaltad indexfond fast där kapitalet är lika fördelat över alla olika innehav. Att man har en lika stor andel i alla börsens bolag (large, mid, small). Alltid med hänsyn till kapitalet och inte till hur stor andel fonden äger av respektive bolag. Vilket kan resultera i att man äger 4 % av Björn borg men bara en bråkdel Volvo. Man kanske gör en balansering av kapitalet vid ett tillfälle årligen. Frågan jag egentligen ställer mig är om det finns en större uppsida i att äga lika mycket i… Läs mer »

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-06-06 13:30

Hej Simon, Det du talar om är en likaviktad portfölj tillskillnad från en värdeviktad. I en likaviktad portfölj så utgör varje innehav lika stor andel av portföljen – och det går att skapa sådana index. Däremot finns inga produkter man kan köpa som är konstruerade på det sättet (vad jag känner till). Ett problem med en likaviktad portfölj som ständigt balanseras är att man ständigt säljer av vinnarna och fyller på i förlorarna. Denna strategi kommer normalt att underprestera eftersom aktiernas trendmässiga rörelse tenderar att vara stark. En optimal aktieportfölj ska teoretiskt bestå av ca 15 bolag för optimal riskspridning… Läs mer »

Anonym
Anonym
2014-06-04 10:46

Hej Gunther!

Kan du ta upp om/hur man förhandlar de räntor som ligger på de lånen som min bostadsrättsförening har.
Hur bör man tänka? Är det ens lönt att försöka?

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-06-06 13:36

Hej John, Det är alltid värt att låta förhandla föreningens lån. Men möjligheten att komma åt de villkor som en kreditvärdig privatperson kan uppnå i prutsituationer är låg. Faktum är att föreningens medlemmar ofta skulle tjäna på att göra en tilläggsinbetalning till föreningen för att betala av föreningens lån. På det sättet så kan varje individ sedan individuellt förhandla fram sina egna villkor. Dessutom så har du den stora fördelen med ränteavdraget som privatpersoner kan nyttja sig av. Rent teoretiskt så ska också värdet på lägenheten stiga med MINST det belopp som respektive lägenhetsinnehavare betalar in. Detta eftersom kassaflödet för… Läs mer »

Anonym
Anonym
2014-06-03 14:09

Hejsan. Ni ville ha fler frågor sa ni. Jag söker ett tips på bank. Jag har just nu swedbank, något nyckelkund-konto har jag för mig. Måste titta på det noggrannare. Det är gratis men det går ut snart då jag är över 20 år just nu. Finns det inga banker som har gratis kundkonton? Det är hemskt att man ska behöva betala för att få göra deras ärenden. Personerna på banken blir betalda för att hjälpa oss kunder. Vi har våra pengar på banken som de får låna av oss. Jag har ett betalkort och bankdosa för internetbank. Det är… Läs mer »

Anonym
Anonym
2014-06-03 10:47

Hej! Tack Günther och Jan för en intressant pod, ni har verkligen fått mig att intressera mig av sparande! Är en student som insett potentialen i att engagera mig i mitt egna sparande och inte bara följa min bank Nordeas “råd”. Jag har cirka 850 000 kr på ett ISK konto. Jag handlar aktier när jag ser en “kortsiktigt chans” och brukar inte hålla innehav mer än högst ett par dagar. Detta innebär att det kan gå flera dagar och ibland veckor innan jag ser en ny “chans” och går in igen. Min fråga är om det finns någon sparform… Läs mer »

Anonym
Anonym
2014-06-02 22:22

Hej
Tack för en kul podd. (även om man bara ränte-spara än)
Hur ser in på återbärings korten som ger 1% på inköpen? jag funderar på kombinera ikanobank (bensin(ingo/jet och Mat)) och Okq8 för övrigt. /Carl

Anonym
Anonym
2014-06-02 14:10

Hej,
Hos Avanza kan man belåna sina värdepapper med Superlånet till 1,75% ränta medans värdepappersbelåning hos Nordnet kostar uppåt 6% för en standarddepå. Är inte detta en väldigt stor skillnad? Hur motiveras den?
/Anders

Anonym
Anonym
2014-06-02 13:47

Tips från er har varit att man skall köpa investmentbolag om man vill komma in på aktiemarknaden. Ett annat tips är att man skall köpa bolag när de är billiga. P/E är värdelöst i substansvärdesbolag. Jag kollade historiken för substansrabatten på Investor B vilket ger alldeles får låg rabatt i nuläget. Jag vet att Günter är mest förtjust i stabilt tillväxande avkastningsbolag, men om man nu i stället skall följa råden att köpa Investmentbolag och köpa dessa billigt, hur skall man se till att man får dem till bra pris? Är en enkel analys av historiska substansrabatter en för skral… Läs mer »

Anonym
Anonym
2014-06-02 13:46

Hej,

Tack för en bra podd! Jag satt och kollade på lite fonder och hittade en fond “Er konkurrent Fond i Fond +Skagen”. Jag har två frågor: 1.Skulle ni kunna beskriva och resonera kring konceptet fond i fond.
2. Det är ingen förvaltningsavgift hos denna fond (varför jag blev intresserad från början) men det tillkommer en övrig avgift “En kostnad för de underliggande fonderna tillkommer med c:a 0,97 %”. Betyder det att den egentliga avgiften blir 0,97% eller hur fungerar detta?

Mvh
David

Anonym
Anonym
2014-06-01 22:34

Nu när rapportsäsongen är över reflekterar jag återigen över att man säger att “bolaget X missar analytikernas förväntningar”.
Varför är det inte tvärtom? Så som man vrider på det nu förutsätter man att analytikerna sitter på sanningen (sina prognoser) och företagen skall göra allt för att nå upp till dem. Det är tvärtom – företagen sitter på sanningen (facit) och analytikerna skall räkna sig fram till rätt siffra.

Så varför är det alltid företagen som missar förväntningarna och inte analytikerna?

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm